Hva skjer i Oslo: Kino

POLSK FILMFESTIVAL I OSLO. 8-10 desember

Polsk Filmfestival i Oslo vil holde noen spesielle visningsdager den 8. - 10.desember på Cinemateket i Oslo. I denne forbidnelsen inviterer vi den polske designeren Rosław Szaybo, komponisten Andrzej Korzynski og filmskaperen Grzegorz Brzozowicz.
( http://www.pigasus-gallery.de/szaybo-poster.php ).

Hjertelig velkommen på alle visningene av filmer til Grzegorz Brzozowicz. Vennligst gi meg beskjed innen 7.desember 2017.

PROGRAM:
Fredag 8. desember
Tancred:
16.30 - 17.30 „Andrzej Korzyński. Den forsvunnede diamanten” av Grzegorz Brzozowicz
Q & A: Film og møte med Andrzej Korzyński og Grzegorz Brzozowicz

Lillebil:
17.30 - 18.30 „Vennskap på 33 omdreininger” av Grzegorz Brzozowicz
Q & A: OBS! Møte med Roslaw Szaybo og Grzegorz Brzozowicz i Skippergata 22

Skippergata 22
19.30 Åpning av utstillingen„Vennskap på 33 omdreininger” - av de polske designere Rosław Szaybo og og Stanisław Zgórski.

20.00 Konsert med Atle Bakken's "Organ Donors” Featuring Mirosław "Carlos" Kaczmarczyk, Tore LjøkelsøyLørdag 9. desember

Tancred:
13.00 „Den beste”/„Najlepszy”av Lukasz Palkowski (2017)

15.30 „Tomek Tłuczkiewicz - Easy Rider” og „Vennskap på 33 omdreininger” av Grzegorz Brzozowicz
Q & A: Møte med Roslaw Szaybo og Grzegorz Brzozowicz 30 min.

18.30 – 19.30 „Andrzej Korzyński. Den forsvunnede diamanten” av Grzegorz Brzozowicz.
Q & A: Møte med Andrzej Korzyński og Grzegorz Brzozowicz 30 min.

20.30 „The happiness of the world”/„Szczęście świata"av Michal Rosa (2016) 98 min.

Lillebil:
16.30 „The reconciliation”/„Zgoda” av Maciej Sobieszczanski 87 min.

18.30 - 20.00 „The happiness of the world”/„Szczęście świata” av Michal Rosa (2016) 98 min.

20.30 „Andrzej Korzyński. Den forsvunnede diamanten” av Grzegorz Brzozowicz


Søndag 10. desember

Tancred:
14.00 „VOLTA” av Juliusz Machulski 105 min.

16.00 “DEN BESTE”/„NAJLEPSZY” av Lukasz Palkowski (2017) 110 min.


Tre dokumentarer med regissørbesøk, utstilling og konsert:
"Vennskap på 33 omdreininger" av Grzegorz Brzozowicz.
Utstillingen av platekovere som filmen handler om.
Filmen forteller historien om vennskapet mellom de to verdenskjente designerne Rosław Szaybo og Stanislaw Zgórski. De er gamle venner fra Polen som fikk ganske like kunstnerkarrierer i hver sin verdensdel. Platecover fra 60- og 70-tallet. Filmen viser de kreative vennene Szaybo og Zgórski som var assosiert med de kunstneriske retninger innen den polske plakatskolen, samt plateomslag- design. Deres kunstneriske platecover er typisk for 60- og 70-tallet og filmen har hentet frem hittil ukjente arkivmaterialer fra fjernsynskanalen TVP. Filmskaperne drar sammen med hovedpersonene til New York, London og den legendariske landsbyen Woodstock.
Teknologi og kunst. Fremragende kunstnere som opplevde suksess i Polen dro ofte utenlands for å måle styrken på sitt talent med verden utenfor. En viktig del av filmen er å vise tidens gang. Forståelsen av kunst og kunstnerens rolle endrer seg i takt med endringene i teknologi. Hvordan gjenspeiler dette seg i kunstverdenen? En svart vinylplate er en relikvie fra fortiden, men fortsatt er den uovertruffen med hensyn til lydkvaliteten på opptaksmediet.
Den 3. mai 2014 hadde vi her i Oslo norgespremiere på den polske filmen "Vennskap på 33 omdreininger" og regissørbesøk av selve Gregory Brzozowicz. I år kommer han tilbake til oss med to nye filmer.

“Andrzej Korzyński, forsvunnede diamanten” av Grzegorz Brzozowicz.
Andrzej Korzyński er en fremtredende polsk komponist som vi møter både i populærmusikken og i eksperimentell film.
Til tross for sin store produksjon i Polen er han fortsatt relativt ukjent, mens hans arbeider opplever nå en renessanse i Vesten, takket være innsatsen til det britiske plateselskapet Finders Keepers som nylig har utgitt fem album med hans filmmusikk. Filmen forteller den ekstraordinære historien om komponisten helt fra 60-årene. Videre får vi innblikk i hans arbeid med de ledende polske sceneartistene som han fikk lage musikk for i tillegg til mange polske og utenlandske filmer utover på 70- og 80-tallet. Parallelt med alt dette eksperimenterte han allerede innen elektronisk musikk. Den røde tråden i filmen er hvilken kultstatus den polske komponisten har fått i England ved at hans musikk ble spilt. Det skjedde takket være konserter som ble dedikert til ham og andre publiseringer. Målet med filmen er å gjenoppdage kunstneren for det polske publikum og emigranter ved å presentere komponisten som for tiden oppnår suksess i Vesten. For den unge generasjonen av musikkere i dag kan Korzyńskis arbeidsmetode bli en modell for kunstnerisk utvikling.
Korzyński komponerte musikk til over 120 filmer og TV-serier (bl.a. 7 av Andrzej Wajda og 9 av Andrzej Zulawski). Og i tillegg til polske kino hits - som "I ørkenen og vilmarken", 5 filmer om eventyret til "Mr. Blekk", "Elsk det eller la det være" etc. - skapte han karakteren Frank Kimono sin musikk og komponerte sanger for de største stjernene i pop-musikken (inkludert Cz.Niemen, M.Rodowicz, P.Szczepanik)


"Tomek Tłuczkiewicz - Easy Rider” av Grzegorz Brzozowicz.
Filmen er en dokumentar om Tomasz Tłuczkiewicz som er en av de største eksponentene for jazz i Polen. Historien forteller om en visjonær som klarte å få musikkverdenen på sin side. Dette ved å invitere Miles Davis to ganger til Warszawa, ble president i PSJ, leder av Jazz Jamboree, kunstnerisk leder for den polske Recordings og å på 80-tallet klarte å utgi vestlige album lisensiert av Warner Bros.
"Tomasz er en av mine to beste venner," - sier Tomasz Stańko - "fantastisk mann som verden må få vite om" - legger jazzlegenden til.
Filmen som er regissert av Gregory Brzozowicz, viser ikke bare verdenen til Tomasz Tłuczkiewicz, men den forteller om en viktig musikkperiode i Polen. Tomasz hjalp flere mennesker med å takle et større publikum, mens han selv forble i skyggen av de nye stjernene. Til tross for en rik kulturarv i Polen var Tomasz relativt ukjent. Dette i likhet med heltene i de to foregående filmene til Gregory Brzozowicz, "Venner av 33 omdreininger " og "Andrzej Korzyński, forsvunnede diamanten". Regissøren gir oss i denne filmen en ny historie, nye anekdoter og kuriositeter. "Tomek Tłuczkiewicz - Easy Rider" gir fremfor alt mye moro for fans av Jazz.
Filmen ble produsert av Fundacja Spektrum for TVP SA.


„THE HAPPINESS OF THE WORLD”/„Szczęście świata”av Michal Rosa (2016)
Warszawa-journalisten forlater hovedstaden for å finne og intervjue forfatteren av bestselgende reise-bøker. I sin første film på åtte år skildrer regissør Michal Rosa førkrigspolen. På en gård lever polakker, silesere, tyskere og en jødisk kvinne tilfeldigvis side om side. Leieboersamfunnet er ikke bare en smeltedigel av språk og kulturer, men viser også unike personligheter.
Vi opplever en strålende selvlært matematiker, en botanikk- entusiast, og til og med en begavet gutt med overnaturlige evner. Tilskueren glir inn i en nostalgisk verden i øyeblikket før Hitler setter den i brann.

„VOLTA” av Juliusz Machulski
Bruno Volta er en ekte „råtass” i å løse gåter og gjennomskue folk. En dag blir hans sans for sammensvergelser vekket til live. Hans langt yngre partner, Agnieszka, møter under uvanlige omstendigheter en jente som heter Wiki. Wiki finner en mystisk og svært verdifull gjenstand på innsiden av en husvegg. Volta vil ikke gå glipp av million- fortjenesten som denne muligheten bringer. Sammen med en lur livvakt – Dycha - bestemmer Volta seg for å trikse til seg den ekstraordinære skatten. Men det blir ikke lett, fordi den “uskyldige” Wiki overrasker som en verdig motstander.

„DEN BESTE”/„Najlepszy” av Lukasz Palkowski
Historien om Jerzy Górski, som til tross for mange motganger ble verdensmester i dobbel triathlon. Hovedpersonen i filmen er en polakk som imponerer verden, men inntil i dag har vært en nesten ukjent person. Via fascinerende innsats, spektakulære fall og ekstraordinær styrke, opplever vi historien om Jerzy Górskis liv. Górski gjennomfører „dødsløypen“ og setter verdensrekord i triathlon- verdensmesterskapet med tittelen„Double Ironman”, på tiden 24 timer, 47min og 46sek. Denne bragden hadde ikke vært mulig, hvis ikke to kvinner hadde dukket opp i livet hans. Den ene mister han. Den andre blir inspirasjon for å kjempe videre i livet.

„THE RECONCILIATION”/„Zgoda” av Maciej Sobieszczanski
Det er 1945. Krigen går mot slutten. Og i silesias Świętochłowice har kommunistene omgjort en nazi-leir til et isolat for fiender av det nye kommuniststyrte Polen. Her havner tyskerne, folk som samarbeidet med nazistene og de opposisjonelle. En av fangene heter Anna (Zofia Wichłacz) og er grunnen til at Franek ble leirvakt. Bevæpnet og i uniform, ønsker Franek å hjelpe sin elskede til å rømme fra leiren. Problemet er at Erwin (Jakub Gierszal) også er fengslet i leiren, en tysk venn av begge, som heller ikke så lett kan forlates.


Beste hilsen fra Anna Roza


Anna Roza Gurowska
Thereses gate 47A
N- 0354 Oslo
tlf. 0047 92626157


www.facebook.com/polskfilmfestival

By
Oslo
Sted
Cinemateket, Dronningens gate 16
Sluttdato
8. desember 2017

Kommentarer

Bli den første til å kommentere dette innlegget!