Fakta om Moss

Moss Kommune
Kommuneskjold
Bybilde
Areal
63 km2
Befolkning
28.746
Fylke
Østfold
Internettside
http://www.moss.kommune.no

Moss er en kommune i Østfold. Den grenser i nord til Vestby, i øst til Våler og i sør til Rygge.

Moss har et mangfoldig industri- og handelsmiljø, kunstgallerier, variert fjord- og innlandsnatur med Jeløya, Mossemarka og Vansjø. Moss ligger sentralt ved Oslofjordens østside midtvegs mellom Oslo og Sverige og har fergeforbindelse over Oslofjorden til Horten. Her ligger Statens Hus med Fylkesmannen og de fleste av statens øvrige virksomheter for Østfold. Byen er et viktig handels- og servicesenter for et oppland. I de fleste sammenhenger innbefatter Mossedistriktet kommunene Rygge og Våler, i andre sammenhenger vil også deler av Råde og Vestby naturlig regnes til Mossedistriktet.

Grunnlaget for etablering av byen Moss var kombinasjonen beliggenhet (gode kommunikasjoner) og vannkraft (Mossefossen, vannfall på ca 20 meter).

Historie

Den eldste formen er Mors, som var navnet på Mosseelva nedenfor Vansjø og Hobølelva ovenfor Vansjø. Det kommer muligens fra den gammelnorske roten 'mer-', som betyr «dele» eller «splitte», en referanse til den oppdelte dalen elven renner gjennom. Omkring 1400 finner man en referanse til et sted «vid Mos».

Byen har blitt utvidet flere ganger. Ved siste grenseregulering i 1946 ble Jeløy kommune, som også omfattet Mossemarka, Kambo og Krapfoss slått sammen med Moss kommune.

Moss fikk sin bystatus i 1720, og ble dermed Norges 12. by. I Østfold hadde Fredrikstad og Halden allerede bystatus. Sarpsborg, som var etablert i 1016 under Olav Haraldsson, ble i 1567 brent ned av svenske hærstyrker. Byen ble ikke bygd opp igjen, men i stedet ble en ny by bygd ved Glommas munning, Fredrikstad.

Konvensjonen ble undertegnet i Moss den 14. august 1814, og innebar at den svenske tronfølger godtok Eidsvollsgrunnloven, og dermed at Norge skulle ha sitt eget Storting. Mossekonvensjonen sikret dermed at Norge hadde Grunnloven å stå på da kongeunionen med Sverige opphørte i 1905. 14. august er offisiell flaggdag i Moss og markerer samtidig feiringen av Mossefossens dag.

Konvensjonsgården, Moss Jernverks gamle kontorbygg

Industri

Fra siste halvdel av 1800-tallet og fram til 1990-årene var Moss en typisk norsk industriby, hvor særlig mølleindustri, papirindustri, embalasjeindustri, og verftsindustri stod sterkt. Industrien i Moss forsynte det norske markedet med merker som Moss maltextract, regnklær fra Helly-Hansen, kjøkkentøy fra Il-O-Van, Persill såpe, Ballangrud lengeløpsskøyter, og Ving nøkler. Fra 1930-årene var sentrum av Moss preget av 15-25 industribedrifter i alle størrelsesordner, som kan ha gitt arbeid til 4000-5000 mennesker.

Tradisjonen for produksjon og endog en viss type industri går likevel lenger tilbake. Byen ble dannet rundt vannfallet fra Vansjø til Mossesundet, hvor sagbruk og møller ble anlagt fra 1300-tallet av. I løpet av 1700-tallet ble det etablert større og mindre håndverksbedrifter i byen. I første halvdel av 1800-tallet var byen særlig preget av brennevinsproduksjon. I 1705 ble Moss Jernverk etablert, og var i virksomhet til omlag 1870.

Et av de store firmaene innen brennevinsproduskjon ble fra 1850-årene sentrale i etableringen av mølleindustrien i byen, H. Gerner & Søn. I takt med utbyggingen av mølleindustrien ble det bygd nye drifts- og lagerbygninger ved Mossefossen. Dette gjorde Moss til en av de sentrale møllebyene i landet. Mølledrift var såkalt kapitalintensiv industri, med store krav til en moderne maskinpark, men ikke videre arbeidsintensiv. Selv om Moss var en mølleby var det ikke mange møllearbeidere i byen, sammenlignet med arbeidere fra andre bransjer. I dag er de gamle møllebygningene i teglstein kjernen i Møllebyen i Moss, mens møllekonsernet Lantmännen driver møllene som nå ligger direkte ved havnen i Mossesundet.

I 1801 ble firmaet Peterson & Søn etablert som krambod. Etterhvert gikk firmaet inn i sagbruksdrift og rederivirksomhet. 1883 etablerte selskapet,som den største aksjonær, Moss Cellulolsefabrik på tomta etter Moss Jernverk. Cellulosefabrikken, som etter 1908 har hatt navnet M. Peterson & Søn, er ennå i drift. Fra 1960-årene fikk selskapet M. Peterson & Søn kontroll over andre bedrifter innenfor papirbasert embalasjeindustri i Norge og Norden. I løpet av 1970-årene var M. Peterson & Søn utviklet til et industrikonsen. I 2006 solgte eierne, etterkommere etter Momme Peterson, som hadde etablert firmaet i 1801, konsernet. Lenge var fabrikken en av Moss største arbeidsplasser, men en arbeidsstyrke på rundt regnet 800-1000 ansatte på det meste i perioden 1950-1970.

Moss Værft & Dokk var lenge byens største industriarbeidsplass, med nær 1000 ansatte i perioder. Verftet lå på Jeløya. Etter flere omlegginger og omstruktureringer ble firmaet Moss Verft & Dokk etablert. På begynnelsen av 1970-årene ble verftet slått sammen med Rosenberg Verft i Stavanger, da under Kværners paraply og med navnet Moss-Rosenberg Verft. 1970-årene var den store tiden for produksjon av gasstankere, LNG-skip, som ble utviklet i Moss. Utviklingsavdelingen lå i Moss, mens de store gasstankskipene ble bygd i Stavanger. I Moss ble det bygd mindre gasstankere. I 1980-årene var det over, og det siste skipet ble levert i 1985.

Moss sett fra Jeløya med røyk fra cellulosefabrikken

I 1898 ble produskjonen ved Moss Glassverk startet. Svenske glassverks- og norske brygeriinteresser eide verket, som raskt ble en masseprodusent av glassembalasje til det norske markedet. Fram til 1927 foregikk produksjonen for en stod del for hånd, men ble fra da av utført maskinelt. Etter en ekspansjon fram til 1970-årene ble bedriften flere ganger utsatt for omlegginger, innskrenkinger og salg til nye eiere. Under eierskap av PLM ble Moss Glassverk avviklet i løpet av 1999.

Regntøyprodusenten Helly-Hansen ble etablert i Moss i 1870-årene. Fram til 1980-årene lå hoveddelen av produksjonsanlgget på Høyenhald rett ved sentrum i byen. I siste halvdel av 1980-årene ble produksjonen flyttet til nye lokaler på Solgård skog, utenfor byen. På grunn av en stor finansiell krise, som nær knekket konsernet, ble så og si all produskjon avviklet i Moss og flyttet ut av landet. Helly-Hansen hadde allerede flyttet store deler av produksjonen til lavkostland, men enn så lenge var noe beholdt i Moss. Omstillingen på begynnelsen av 1990-årene reddet selskapet, men ikke industriarbeidsplassene i Moss. Konsernet har ennå (2007) hovedsete i byen.

Det generelle bildet er at industriproduksjonen har forsvunnet i økende grad siden 1980-årene. I takt med omlegginger, nedleggelser og utflytinger kan ikke Moss idag sies å være en industriby, men en handels-, tjeneste- og serviceby. Andelen pendlere er også stor, og har økt jevnt i takt med at det er blitt færre arbeidsplasser i byen. Byens største arbeidsgiver er i dag kommunen. Likevel setter industrien sitt preg på byen. I nord sees ennå røyken fra pipa på Peterson & Søn, i sør dampen fra Rockwooll, som produserer mineral-basert isolasjon. På området til verftet driver blant Aker Kværner en anlegg for produksjon av kabler til off-shore industrien. På Høyden ved grensen til Rygge kommune produserer Ving nøkler og nøklekortet, eller Vingcard. Ellers er Moss og dels Rygge hjem til en rekke større og mindre industribedrifter, hvor flere er direkte arvtagere til bedrifter som ble etablert i regionen enten rundt 1914 eller etter 1945.

Kilde(r): no.wikipedia.org

Kommentarer

 1. #50 Innlegg fra suba suba

  bSJ6fR Normally I don at read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

 2. #49 Innlegg fra best pron

  R7P1n4 You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 3. #48 Innlegg fra just another

  lbaqH8 Whoa! This blog looks exactly like my old one! It as on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 4. #47 Innlegg fra yopute momde

  BJCDpe You made some respectable points there. I looked on the internet for the problem and located most people will go together with together with your website.

 5. #46 Innlegg fra fake view

  TPN9hT Thank you for sharing this great article. Very inspiring! (as always, btw)

 6. #45 Innlegg fra sug meg

  hei på deg,sug meg

 7. #44 Innlegg fra sug meg

  hei på deg,sug meg

 8. #43 Innlegg fra sug meg

  hei på deg,sug meg

 9. #42 Innlegg fra sug meg

  hei på deg,sug meg

 10. #41 Innlegg fra sug meg

  hei på deg,sug meg

 11. #40 Innlegg fra Anonym

 12. #39 Innlegg fra Anonym

 13. #38 Innlegg fra Anonym

 14. #37 Innlegg fra Anonym

 15. #36 Innlegg fra Anonym

 16. #35 Innlegg fra Anonym

 17. #34 Innlegg fra Anonym

 18. #33 Innlegg fra Anonym

 19. #32 Innlegg fra Anonym

 20. #31 Innlegg fra Anonym

 21. #30 Innlegg fra pron best

  rLha71 Only wanna remark that you have a very nice site, I love the style it really stands out.

 22. #29 Innlegg fra lucy ann

  bCWIAB I will regularly upload tons of stock imagery but I?m not sure what to do about the copyright issue? please help!.. Thanks!.

 23. #28 Innlegg fra free pron

  43dB27 the time to read or visit the material or web pages we have linked to beneath the

 24. #27 Innlegg fra Read This

  DvoZpi wow, awesome blog.Really looking forward to read more. Will read on

 25. #26 Innlegg fra useful site

  GxJcEF Really informative article post.Much thanks again. Really Great.

 26. #25 Innlegg fra subastian

  wvbyGB Wow, great article post.Really thank you! Cool.

 27. #24 Innlegg fra makarena

  uXg7rJ Souls in the Waves Excellent Morning, I just stopped in to go to your website and considered I would say I experienced myself.

 28. #23 Innlegg fra best pron

  BXyH1P Very good blog article.Really thank you! Will read on

 29. #22 Innlegg fra big dilbos

  HUnLaM It as nearly impossible to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 30. #21 Innlegg fra big dildos

  JJ6HZ8 Thanks for the blog.Much thanks again. Will read on

 31. #20 Innlegg fra big dildos

  wow, awesome blog post.Really thank you! Really Cool.

 32. #19 Innlegg fra fiverr photo

  3cWzf3 Music started playing anytime I opened up this web-site, so irritating!

 33. #18 Innlegg fra fiverr cocoservice

  j06VWh Your style is unique in comparison to other people I ave

 34. #17 Innlegg fra cocoservice

  rZmiMN Keep up the wonderful work , I read few blog posts on this web site and I think that your blog is very interesting and holds circles of excellent info.

 35. #16 Innlegg fra RVPsOIaenwMdFuFga

  Doekht

 36. #15 Innlegg fra JJoJPAYEyVrLAs

  reexhJ

 37. #14 Innlegg fra crork fiverr

  9wavs4 Im obliged for the blog post.Really thank you! Really Cool.

 38. #13 Innlegg fra crorkservice

  vGwbKD Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 39. #12 Innlegg fra crorkservice seo

  X6jDsd Some really fantastic content on this website , thanks for contribution.

 40. #11 Innlegg fra crork

  2aSMHp short training method quite a lot to me and also also near our position technicians. Thanks; on or after all people of us.

 41. #10 Innlegg fra backlinks

  n9aI4t I really liked your post.Much thanks again. Will read on...

 42. #9 Innlegg fra link building

  zbmV9g Wow, this post is good, my sister is analyzing these kinds of things, so I am going to let know her.

 43. #8 Innlegg fra michael crork

  hwaEHv Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the website is also really good.

 44. #7 Innlegg fra crorkzz

  aN9SXM Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Thanks Again. Fantastic.

 45. #6 Innlegg fra crorkservice

  PKvLr7 F*ckin' awesome things here. I'm very satisfied to look your post. Thanks a lot and i'm having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 46. #5 Innlegg fra matt daemon

  7OaFFN There is visibly a bunch to know about this. I think you made various nice points in features also.

 47. #4 Innlegg fra diamond crorkz

  JNXhnW Fantastic blog.Much thanks again. Really Cool.

 48. #3 Innlegg fra high quality backlinks

  ZAbPsV Really appreciate you sharing this post.Really looking forward to read more. Will read on...

 49. #2 Innlegg fra Knarf

  Hva med havna??

 50. #1 Innlegg fra Maria

  Bra fakta!