Fakta om Harstad

Harstad Kommune
Kommuneskjold
Bybilde
Areal
364 km2
Befolkning
23.242
Fylke
Troms
Internettside
http://www.harstad.kommune.no

Harstad er en bykommune i Troms. Byen er fylkets nest største – Nord-Norges tredje største – og var ladested fra 1904. Kommunen har en vekst i folketallet på omkring 2 % per tiår, og selve byen ligger nordøst på Hinnøya. Her møtes den nord- og sørgående Hurtigruta hver morgen.

Harstad, som er eneste by på Norges største øy, bærer også navnet Vågsfjordens perle.

Byen er et viktig trafikknutepunkt og administrasjons- og skolesenter i Sør-Troms. Siden 1895 har verftsindustrien hatt stor betydning for byens utvikling. Rikard Kaarbø regnes som byens grunnlegger på gunn av sitt maritime og politiske engasjement. Han anla Harstad Mekaniske Verksted i 1895.

Harstad er tidligere forsvarsby, og i Trondenes leir finner man den severdige Adolfkanonen fra andre verdenskrig.

Harstad har midnattsol fra 22. mai til 18. juli og mørketid fra 30. november til 12. januar.

Byen og omlandet har lokalavisen Harstad Tidende (1887-) og det gratis månedsmagasinet Harstad Nu. Tidligere utkom også avisene Folkeviljen (1911-1956) og Dagens Nyheter (1924-1931).

Geografi

Kommunen omfatter den nordøstlige delen av Hinnøya og den sørvestlige delen, 53 km², av Grytøya, som ligger rett nord for Hinnøya. Harstad grenser til Bjarkøy i nord, Kvæfjord i vest og Tjeldsund (i Nordland fylke) i sør. I sørøst forbinder Tjeldsund bru Hinnøya med Skånland og fastlandet over Tjeldsundet, og i øst finner vi Vågsfjorden hvor Harstad grenser til Ibestad.

Harstad kommune omfatter også mange småøyer, bl.a. Arnøya, Gressholman, Kjeøya, Kjøtta, Kjøttakalven, Måga, Rogla og Åkerøya.

Kommunens høyeste fjell er Sætertinden med sine 1094 meter over havet, og på Grytøya strekker Nona seg 1012 meter i høyden.

Severdigheter

Severdighetene i distriktet er sentrert omkring arkitektur og militærhistorie. Flere eksempler på den gamle trehusbebyggelsen er bevart og i daglig bruk, bl.a. Røkenes Gård og Sandtorgholmen.

Kultur

Torvet i Harstad

Harstad kalles ofte for kulturbyen i nord. Byen er fast vertskap for Festspillene i Nord-Norge, som siden 1965 er arrangert hvert år rundt Sankthans. Byen fikk sitt eget kulturhus, Harstad kulturhus, i 1992. Forsvarets musikkorps Nord-Norge holder til i kulturhuset.

Trondenes er kommunens tusenårssted. Området har bygninger fra gammel og ny tid, og fornminner av forskjellige slag; stedet utgjør dermed blant annet en samling kulturminner med et mangfold av materiale fra vår nære og fjerne historie.

Kilde(r): no.wikipedia.org

Kommentarer

 1. #4 Innlegg fra fake view

  P1JTJf I see in my blog trackers significant traffic coming from facebook. My blog is not connected with facebook, I don at have an account there, and I can at see, who posts the linksany ideas?.

 2. #3 Innlegg fra free pron

  xDjWEy Utilisation sex toys masturbation lesson

 3. #2 Innlegg fra qbdGisFyVZFmwP

  jF1beZ

 4. #1 Innlegg fra crorkservice

  Y5vNe8 Really enjoyed this blog.Much thanks again. Awesome.